Specialisaties

Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Dit kunnen klachten zijn die tijdens het sporten zijn ontstaan of door werk, een ongeluk of ziekte, verkeerde beweging of houding, een zwangerschap of de periode daarna, of gewoon omdat het lichaam ouder wordt.

De fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt waar mogelijk deze klachten. Het kunnen blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten zijn. Maar ook stoornissen van het zenuwstelsel (bv. CVA of Parkinson), de bloedvaten (zoals bloedvatvernauwing), het evenwichtsorgaan (duizeligheidsklachten), het hart of de longen kunnen worden behandeld. De keuze voor het te volgen behandelbeleid zal altijd in samenspraak met u gemaakt worden naar aanleiding van het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek. En indien mogelijk wordt dit meteen tijdens de eerste behandeling met u besproken.

Door middel van oefentherapie (en ook het adviseren en het meegeven van huiswerkoefeningen) of verschillende andere therapievormen wordt u geholpen om uw lichamelijke klachten te verminderen en/of te laten verdwijnen maar ook om deze te voorkomen zodat U zo snel als mogelijk weer zo optimaal mogelijk kunt deelnemen aan het dagelijkse leven. Het vraagt dus ook vaak van u de inzet om adviezen en oefeningen op te volgen.

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem door het lymfesysteem te stimuleren om het overtollige vocht af te voeren.
Lymfoedeem ( overtollig lymfevocht) komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker die een borstoperatie hebben ondergaan ,mensen met littekens of als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.
Oedeemfysiotherapeuten maken gebruik van verschillende technieken:

 • manuele lymfedrainage: een behandelmethode waarbij door zachte pompbewegingen de lymfevaten aangezet worden tot harder werken. Door deze techniek wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd door de lymfe vaten.
 • Compressietherapie: deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling met manuele lymfedrainage te behouden, worden de aangedane ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat u oefeningen doet en in beweging blijft. Beweging zorgt ervoor dat de lymfevaten gestimuleerd worden vocht af te voeren. Bewegen is goed, maar het is wel van belang dat u overbelasting probeert te voorkomen.
 • Oedeem- en fibrosegrepen: dit zijn speciale handgrepen die toegepast worden bij verharde eiwitten(fibrose). Hierdoor kan lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Bovendien maken deze grepen verhard weefsel soepeler.
 • Medical taping: deze speciale manier van tapen is een aanvulling op de behandeling. De tape zorgt ervoor dat de lymfe onbelemmerd kan doorstromen.
 • Bewegings- en ademhalingsoefeningen: U leert specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen, die de afvoer van lymfvocht bevorderen. We adviseren ook thuis deze oefeningen regelmatig te doen.
 • Een op maat gemaakt trainingschema zodat u onder begeleiding kunt oefenen in onze oefen/fitnesszaal.
 • Advies betreffende het aanmeten van elastische kousen.

Wij werken goed samen met andere disciplines, zoals de behandelend oncoloog, chirurg, huisarts en ergotherapeut om tot een zo goed als mogelijk resultaat te komen. Om een goed resultaat te krijgen vindt de behandeling vaak in het begin meerdere malen per week plaats en het streven is om zo snel als mogelijk af te bouwen qua behandelfrequentie. Het verloop van de behandeling is per persoon verschillend.

De geriatrische-fysiotherapeut werkt met andere (para) medische disciplines samen. Dit zorgt ervoor dat u een goede behandeling krijgt en wij dezelfde behandeldoelen nastreven.Het adviseren en begeleiden van gezinsleden en mantelzorgers behoort ook tot de werkzaamheden.

Een geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor ( kwetsbare) ouderen. Het specialisme richt zich op verbetering en behouden van de gezondheid, zelfredzaamheid, kunnen deelnemen aan de samenleving en de kwaliteit van leven.

Veroudering is een natuurlijk proces. Bij het ouder worden neemt de spierkracht af en worden de gewrichten stijver, ook doordat ouderen vaak minder bewegen. Ook kunnen meerdere (chronische) aandoeningen ontstaan die problemen opleveren in de houding en uw bewegen, waardoor dit voor problemen en beperkingen in het dagelijks leven kan zorgen. Denk aan artrose, osteoporose, coördinatieproblemen of loopstoornissen. Verder kunnen chronische aandoeningen zoals COPD, diabetes, vaatproblemen, Parkinson, CVA of dementie, klachten op oudere leeftijd bepalen of beïnvloeden. De zorg voor ouderen kan complex zijn, in het behandelen van de ouder wordende mens is de geriatrische fysiotherapeut gespecialiseerd ( 3 jarige opleiding).

Oefentherapie ( kracht-, mobiliteit-, balans- en conditieoefeningen) is de basis van de behandeling en richt zich op het bereiken van een optimale mobiliteit en zelfstandigheid. Afhankelijk van uw hulpvraag kunnen ook activiteiten uit het dagelijks leven zoals lopen, opstaan en traplopen geoefend worden. Ook kan er aandacht besteed worden aan valpreventie, en kunnen er adviezen gegeven worden over bijvoorbeeld het gebruik van (loop)hulpmiddelen bij loopproblemen.

De behandeling kan plaatsvinden in de praktijk of in uw eigen omgeving.

Bij sport gerelateerde klachten zorgt uw gespecialiseerde fysiotherapeut ervoor dat u hersteld van uw klachten zodat u weer uw oude niveau uw sportactiviteiten kunt hervatten. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verhogen van het belastbaarheidsniveau om te voorkomen dat ontstane problemen opnieuw optreden.

Er wordt altijd een individueel revalidatieplan voor u opgesteld!

Na de intake en het onderzoek wordt er samen met u een weloverwogen keuze gemaakt voor de te gebruiken therapievorm. U kunt behandeld worden met bijvoorbeeld manipulaties en/ of mobilisaties, kracht-, stabilisatie- en coördinatietraining. Alles specifiek toegespitst op de beoefende tak van sport. Als revaliderende sporter wordt er van u verwacht dat u zelf veel oefent om zo weer op uw oude niveau terug te kunnen komen. Hierbij wordt u continu deskundig begeleid.

Zowel tijdens als ook na de behandelingen voor kanker in het ziekenhuis, kan er begonnen worden met revalideren. Vaak is de algehele conditie flink gedaald en kan er sprake zijn van vermoeidheid en pijnklachten. Ook heeft u als patiënt de ruimte en tijd nodig om de ingrijpende periode te verwerken. Het is dan vaak moeilijk om zelf weer te starten met het opbouwen van de lichamelijke conditie, want waar moet je mee beginnen, wat is goed qua bewegen en waar moet je rekening mee houden? Fysiotherapie bij oncologie en oncologische revalidatie kan u hierbij helpen.

Na een uitgebreide intake, waarin het van belang is dat we goed op de hoogte zijn van alle behandelingen die u heeft ondergaan en uw medicatie, wordt ook gevraagd naar uw eigen doelen: waar wilt u aan werken? Een behandeling is namelijk altijd op maat! Dan volgen testen voor conditie, kracht, algehele beweeglijkheid. Ook kunnen andere klachten belangrijk zijn om rekening mee te houden. Er wordt een behandelplan gemaakt , zodat u onder begeleiding kunt gaan oefenen. Naast revalideren kunnen er ook nog andere zorgvragen zijn. Denk aan pijnlijke littekens, bewegingsbeperking van een been of arm of oedeem. Ook hier kunnen wij u bij helpen ( zie ook oedeemtherapie).

Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houdings- en bewegingsapparaat. Bij artrose is er sprake van een langzaam en wisselend toenemend verlies van gewrichtskraakbeen met veranderingen in het omliggende bot. Artrose komt vaak voor in heup en kniegewrichten, maar ook in schouders, lage rug en nek. De oorzaak waarom iemand artrose krijgt is onbekend, er zijn wel een aantal factoren die van invloed zijn. Erfelijkheid, overgewicht, (intensieve) sportbeoefening, zwaar werk, foutieve houdingen en veroudering spelen een rol bij het ontstaan van artrose.

In onze praktijk hebben wij ons toegelegd en gespecialiseerd in de behandeling van deze klachten..

Indien er sprake is van artrose is het in beweging blijven erg belangrijk, zodat de spieren sterk blijven en het gewricht goed kunnen blijven ondersteunen. Ook is bewegen belangrijk voor het kraakbeen omdat de kwaliteit van het kraakbeen bij inactiviteit nog sneller achteruitgaat. Wij kunnen u hierin begeleiden en een oefenprogramma voor u opstellen. Door middel van fysiotherapie wordt ernaar gestreefd om zo lang en zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren.

Wanneer er te veel klachten en beperkingen ontstaan kan er uiteindelijk toch gekozen worden voor een gewricht vervangende operatie: een nieuwe knie, schouder of heup. Wanneer zo’n operatief gewricht vervangende operatie nodig blijkt wordt fysiotherapie en met name oefentherapie aanbevolen, ook al direct voorafgaand aan de operatie ( better in- better out).
Verbetering van kracht- coördinatie en mobiliteit door middel van oefeningen is erg belangrijk. Tevens zal er tijdens de revalidatie aandacht zijn voor beweeggedrag, voorlichting en begeleiding zodat u na de revalidatie weer kunt doorstromen naar een reguliere beweeg- of sportactiviteit. Wij werken aan de samen met u opgestelde individuele doelen en zorgen dat u zo snel als mogelijk kunt herstellen.

Twee fysiotherapeuten (Yvonne Janss en Sanne Keulders) zijn aangesloten bij het landelijke en regionale schoudernetwerk.

Frank Noijen, manueel therapeut en Carlo Daamen, osteopaat zijn gespecialiseerd in schouder, heup, knie,nek en lage rug klachten.

Wij werken volgens het KNGF opgestelde Richtlijn Artrose Knie/Heup: Pre - en postoperatieve fysiotherapie bij een gewricht vervangende operatie. Voor meer informatie: KNGF richtlijn.

Als praktijk zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van een aantal klachten. Vandaar dat wij aangesloten zijn bij:

 • het landelijke en regionale chronische Zorgnet ( claudicatioklachten, COPD, hart- en vaatziekten, lifestyle en rookstopcoach)
 • Parkinsonnet
 • CNA keten Maastricht en omstreken
 • Kenniscentrumduizeligheid

Het feit dat wij aangesloten zijn bij deze netwerken betekent dat de kwaliteit gewaarborgd is.

Verder heeft Yvonne Janss de COPD opleiding bij CIRO in Horn gevolgd, zodat zij deze klachten deskundig kan behandelen.

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut!

Door middel van een speciale techniek wordt een spier aangeprikt, met als doel het snel en langdurig ontspannen van de desbetreffende spier. Dit aanprikken gebeurt met een zelfde soort naaldjes als gebruikt worden bij accupunctuur, maar bij dry needling richt men zich op de zogenaamde “triggerpionts” die kort gestimuleerd worden.
Een triggerpoint is een verkrampte plek in een spier die ( druk ) pijn kan veroorzaken. Het inbrengen van het naaldje wordt bijna niet gevoeld. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich en dit geeft een kortdurend krampgevoel. Daarna ontstaat ontspanning in de spier en kan men weer gemakkelijker bewegen en dit kan leiden tot minder pijn.

De fysiotherapeut zal in zijn vraaggesprek en onderzoek kijken of deze methode voor u geschikt kan zijn. In onze praktijk verzorgt Carlo Daamen de dry needling behandelingen.

Door middel van tapen kunnen gewrichten en weefsels gecorrigeerd worden.
(Kinesio) tape wordt over en rondom de spieren aangebracht om steun te geven aan spieren, of om te voorkomen dat u de spier aanspant. Ook kan het overbelasting van spieren voorkomen. Het rekt namelijk in de lengte. De tape volgt elke beweging en gaat niet knellen of verschuiven. U kunt vrij bewegen terwijl de tape zorgt voor ondersteuning en stabiliteit. De tape werkt 24 uur per dag en kan meerdere dagen worden gedragen zonder dat huidirritatie ontstaat. De tape kan op verschillende manieren op de huid worden geplakt. De gekozen methode hangt af van uw klachten. Alle fysiotherapeuten in onze praktijk tapen, alleen Helene Dieteren kan tapen bij (lymfe) oedeemklachten

Wat is Manuele Therapie?

Een manueel therapeut is een specialist in het onderzoeken en behandelen van uw gewrichten en het verbeteren van de bewegelijkheid hiervan. De manueeltherapeut kijkt de bewegingsmogelijkheden na en als hier afwijkingen in gevonden worden dan kan hij deze verbeteren en corrigeren. Dit wordt gedaan met diverse behandeltechnieken waaronder mobilisaties en manipulaties. De effecten zijn vaak direct na de behandeling merkbaar. Gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Frank Noijen is onze manueel therapeut. Hij is aangesloten bij het regionale rug- en schoudernetwerk

Wat is Mulligantherapie?

"Een veilige en pijnvrije manier van mobiliseren voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten."
Het Mulligan Concept is een manier van behandelen die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij gewrichten te kunnen mobiliseren ( soepeler maken).

Door in een gewricht pijnvrije corrigerende bewegingen te maken wordt het normale bewegen weer mogelijk. In onze praktijk verzorgen Sanne Keulders en Yvonne Janss de Mulligan therapie behandelingen.

Van alle 65-plussers valt ongeveer 35% minstens een maal per jaar. Met het ouder worden stijgt de kans op vallen aanzienlijk. Vallen kan verstrekkende gevolgen hebben zoals het oplopen van een breuk of ander letsel, mogelijk met een ziekenhuisopname tot gevolg. Ook het ontwikkelen van bewegings- en valangst kan het gevolg zijn van een val.
Door verminderde spierkracht en beweeglijkheid, door minder goed zien, maar ook door onzekerheid, het ondernemen van minder activiteiten of een verminderd reactievermogen kan een val ontstaan. Ook door duizeligheidsklachten, of bij aandoeningen als Parkinson of een halfzijdige verlamming, is het valrisico groter.

Door middel van valtraining kan de kans op vallen (aanzienlijk) verminderd worden. U leert hoe u zich zekerder kunt voelen, de spierkracht en de beweeglijkheid worden verbeterd en het reactievermogen wordt getraind. Ook onderzoeken we wat mogelijk de reden is waarom u bent gevallen of zou kunnen vallen, en u leert situaties te herkennen die valrisico met zich meebrengen.
Tevens kunnen valtechnieken worden geoefend voor als u toch zou komen te vallen. Dan weet u hoe u zich op een juiste manier moet opvangen, waardoor een letsel voorkomen kan worden of de ernst aanzienlijk verminderd.

Wij verwachten van u dat u dagelijks de oefeningen die u geleerd krijgt ook consequent uitvoert. Want uw inzet is erg belangrijk om tot het beste resultaat te komen. Door te trainen kunnen wij niet voorkomen dat u gaat vallen maar wel de kans hierop fors verkleinen.

Eugenie van Herwijnen en Helene Dieteren verzorgen in onze praktijk Onder de kerk 7b/c/ deze trainingen. Bij verhoogd valrisico is er een medische indicatie voor valtraining, dit valt onder fysiotherapie en wordt mogelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering van uw zorgverzekering, dit zijn dan individuele behandelsessies.
Bij genoeg animo kan er ook een groepscursus valpreventie worden georganiseerd. Om te weten of u voor vergoeding van deze cursus in aanmerking komt kunt u het beste contact met ons opnemen.

Mimetherapie is een behandelmethode voor mensen met een aangezichtsverlamming. Bij een aangezichtsverlamming kan men niet of verminderd de spieren in het aangezicht bewegen.
In de normale situatie werken spieren van de linker en rechter gezichtshelft min of meer gelijk. ( symmetrisch). Bij een aangezichtsverlamming is de bewegingsmogelijkheid van een gezichtshelft verminderd of helemaal uitgevallen. Daarnaast kunnen de spieren in een deel van het gezicht op een abnormale manier gaan mee bewegen. Dit kan ontstaan wanneer de zenuw die voor deze verlamming zorgt niet of slechts gedeeltelijk is hersteld.

Het doel van de behandeling is gelijkheid van beide gezichtshelften te bevorderen, zowel in rust als bij bewegen. Leren om te voelen en het verschil te zien tussen spanning en ontspanning in het gezicht. En om het gezicht zo normaal mogelijk dus symmetrisch te bewegen zowel bij drinken, eten, praten en het uitdrukken van emoties. U leert om in het dagelijkse leven beter om te gaan leven met uw aangezichtsverlamming.

De behandeling vergt veel geduld en discipline, elke dag regelmatig zelf thuis te oefenen want pas dan kan er een zo optimaal mogelijk resultaat bereikt worden. Deze behandeling is alleen geschikt voor mensen met een zogenaamde “perifere” aangezichtsverlamming bijvoorbeeld na een paralyse van Bell of na operatieve ingreep. De behandeling is niet geschikt voor mensen met een aangezichtsverlamming die een centraal neurologische oorzaak heeft zoals bijvoorbeeld na een CVA ( hersenbloeding/ herseninfarct).

Na de opleiding fysiotherapie kan men zich specialiseren in osteopathie.

Osteopathie richt zich op de beweeglijkheid van het lichaam. Deze beweeglijkheid betreft niet alleen het bewegingsapparaat (botten, gewrichten en spieren), maar ook het bindweefsel rondom de organen en de verbindingen die zij hebben met het bewegingsapparaat en ons zenuwstelsel.
Het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid is het doel van Osteopathie.

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze (naast homeopathie, acupunctuur en chiropraxie)

Bij osteopathie gaat men ervan uit dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed op de gezondheid heeft. Osteopaten kunnen een dergelijke bewegingsvermindering met hun handen op herkennen en gezamenlijk met u weer beweeglijker maken. Wanneer de osteopaat onderzoekt en behandelt, doet hij dit vanuit een totaalbenadering van de klacht. Het is daardoor mogelijk dat bij u niet alleen behandelt wordt op de plaats waar u last van heeft of klachten aan ervaart. Het lichaam wordt als een eenheid gezien, waarbij de verschillende structuren in het lichaam met elkaar in verbinding staan.

De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen. Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces plaatsvinden. Hiermee wordt bedoeld dat het lichaam na behandeling zelf zorgt voor het herstel van de beweeglijkheid en het behoudt hiervan.